Het doel van Google, en hoe SEO hier bij aansluit

Het doel van Google, en hoe SEO hier bij aansluit

Google is de meest gebruikte zoekmachine van Nederland.

 

De zoekmachine is ooit met één doel opgezet:

 

Een index maken met daarin alle webpagina’s van het internet.

 

Een tweede doel van Google is:

De beste resultaten tonen bij iedere zoekopdracht die gebruikers intypen.

 

Door het doel van Google te begrijpen kun je de website beter optimaliseren voor SEO.


Daarom vertellen wij je in dit artikel wat het doel van Google is.

Hoe werkt Google?

Google heeft een gigantische database met resultaten van het internet, maar zelfs Google heeft niet alle websites in de index staan.

Door middel van bots die het web afgaan (‘crawlers’) gaan zij van webpagina naar webpagina. Op iedere webpagina worden alle nieuwe verwijzingen (links) geopend.

 

Zo komt de crawler steeds verder op het internet. Vrijwel iedere webpagina bevat links naar andere pagina’s op de eigen website of een andere website.

 

Moz.com beschrijft dit als een netwerk dat lijkt op het openbaar vervoer. De crawlers moeten eerst de route afleggen voordat zij weten welke haltes er zijn.

 

En bij iedere halte stapt de crawler uit en kijkt of er een verbinding naar een andere halte is.

 

Sommige haltes, zoals Rotterdam Centraal, bevatten ontzettend veel verwijzingen naar andere lijnen die ook weer doorverwijzen.

 

Maar andere haltes, zoals station Krabbedijke (Zeeland), verwijzen nergens naar. Soms lopen de crawlers dus tegen doodlopende wegen aan.

 

Hoe vaker de crawler een station zoals Rotterdam Centraal bezoekt, hoe beter het beeld van het totale openbaar vervoer in Nederland. En dit geldt ook voor het internet.

 

De reden dat de crawlers alle webpagina’s doorlopen is simpel: zij zoeken in korte tijd naar alle pagina’s die samenvallen met de webpagina die zij bezoeken.

 

Zo zal de pagina ‘Eredivisie’ op Wikipedia vooral verwijzen naar andere pagina’s over de Eredivisie. Hierdoor krijgt Google een goed beeld van de overeenkomsten tussen webpagina’s.

Zo indexeert Google pagina’s

Bij ieder bezoek wordt de informatie over de webpagina vastgelegd. De crawler maakt een melding dat deze webpagina bestaat.

 

Nu worden er een aantal stappen ondernomen:

 • De webpagina wordt aan de index van Google toegevoegd (de pagina wordt geïndexeerd). Dit betekent dat Google-gebruikers de webpagina bij gerelateerde zoektermen in de zoekresultaten zien staan.
 • De webpagina wordt aan de database van Google toegevoegd. Deze database bevat de pagina’s die Google al heeft bezocht. Het is niet duidelijk of Google de webpagina hierna nog automatisch bezoekt, of alleen bezoekt wanneer deze er weer via een andere link terechtkomt.
 • Google slaat bepaalde informatie van de webpagina op. De crawlers van Google indexeren voornamelijk de HTML en afbeeldingen van de pagina’s, en kunnen bijvoorbeeld geen Flash indexeren.

 

Bij het indexeren kijkt Google via de HTML onder andere naar de volgende elementen:

 • De title tags (<title></title>)
 • H1-tussenkop (<h1></h1>)
 • H2-tussenkop (<h2></h2>)
 • Afbeeldingen (<img></img>)
 • Meta-informatie (<meta></meta>)
 • De URL (http://voorbeeld.nl/dit-is-de-url)
 • De hoeveelheid woorden op de pagina
 • De woorden die op de pagina voorkomen
 • De frequentie waarop bepaalde woorden voorkomen

 

Dit geeft Google een duidelijk beeld van de pagina en het onderwerp hiervan.

 

Een pagina over blauwe paraplu’s bevat bijvoorbeeld de volgende elementen:
<title>Mooie blauwe paraplu’s voor de herfst</title>
<h1>De mooiste blauwe paraplu’s van dit moment</h1>
<h2>Waarom een blauwe paraplu beter is dan een rode</h2>

<img src=”/blauwe-paraplu/” alt=”blauwe paraplu”></img>

<meta>Bekijk waarom onze blauwe paraplu’s beter zijn dan de paraplu die jij nu hebt</meta>
URL: http://parapluwinkel.nl/paraplu/blauw

Aantal woorden op de pagina: 300

Frequentie ‘blauwe paraplu’: 5

 

De conclusie van Google: Deze pagina gaat over blauwe paraplu’s.

Google verbindt zoeker aan het antwoord

Gebruikers van Google vullen allerlei verschillende zoektermen in. Denk aan “Goedkope hypotheek” of “Op hoeveel graden kan ik katoen wassen?”

Voor iedere zoekopdracht is het aan Google om het juiste resultaat te tonen. De gebruiker zal Google uitsluitend blijven gebruiken als zij altijd een goed resultaat krijgen (anders gaan zij liever naar een zoekmachine – zoals Bing)

 

Dit is de reden dat Google…

 1. Alle webpagina’s van het internet wil indexeren
 2. Van iedere webpagina bepaalde informatie opslaat

 

Want iedere zoekopdracht geeft weer andere resultaten. En om altijd de beste resultaten te kunnen tonen is het van belang dat Google elke webpagina in de index heeft staan en specifieke informatie per pagina opslaat.

 

Iemand die zoekt naar “Goedkope hypotheek” wil uitsluitend resultaten zien van hypotheken met een laag rentepercentage. Dit kan een webpagina van een hypotheekverstrekker zijn, maar ook een pagina van een hypotheekvergelijker. Zo kan de zoeker de zoektocht voortzetten.

 

Maar iemand die zoekt naar “Op hoeveel graden kan ik katoen wassen?” heeft behoefte aan een direct antwoord. Dit kunnen webpagina’s zijn op de website van een wasmiddelfabrikant, of webpagina’s van een forum waar mensen dezelfde vragen hebben gesteld.

 

Voor iedere zoekterm moet Google een juist antwoord hebben. Dit is de reden zij op sommige zoekopdrachten miljoenen resultaten tonen. Zij hebben miljoenen webpagina’s gevonden die overeenkomen met, of gerelateerd zijn aan, deze zoekopdracht.

 

Maar het gaat niet alleen om zo veel mogelijk resultaten, het gaat om het beste resultaat. Daarom kijkt Google naar de vele elementen op de webpagina om zo te bepalen wat het beste resultaat is bij deze zoekopdracht.

Wat zegt Google er zelf over?

Google heeft voor websites die in de zoekmachine worden opgenomen specifieke richtlijnen opgesteld. Er zijn algemene richtlijnen waar websites zich aan moeten voldoen:

 • Het belangrijkste volgens Google: geef bezoekers waar zij naar zoeken. Dit houdt dus in dat je de webpagina moet laten aansluiten bij de aard van de zoekopdracht. Iemand die een zoekterm “Hypotheekrente vergelijken” invult wil niet een pagina van een enkele hypotheekverstrekker zien. Zij willen een pagina met een vergelijking van meerdere hypotheken en de rentes zien.
 • Laat relevante websites naar jouw website linken. Dit biedt Google het beeld binnen welke cluster jouw website zich bevindt. Als websites over hypotheken linken naar jouw hypotheekwebsite, dan ziet Google duidelijk binnen welke markt de website zich bevindt. Verderop in dit artikel lees je hier meer over.
 • Maak jouw website toegankelijk. Google kan de website alleen goed crawlen wanneer er gebruik wordt gemaakt van HTML en CSS. Bepaalde programmeertalen, zoals Javascript en Flash, zorgen voor problemen bij het crawlen van de webpagina.

 

Google beschrijft alle richtlijnen en aanvullende SEO-tips in dit handige PDF-document.

Hoe verbindt dit met SEO?

Bij SEO draait het om het optimaliseren van de webpagina’s. Je wilt de webpagina zo goed mogelijk laten aansluiten bij de potentiële zoekopdracht van de Google-gebruiker.

 

Dit betekent dus dat je, wanneer je een pagina over blauwe paraplu’s hebt, je deze pagina op allerlei elementen moet optimaliseren.

 

Je houdt rekening met de titel van de pagina, de tussenkoppen, afbeelding en tekst. Ieder element heeft hierbij weer een specifieke lading.

 

Het gebruik van een zoekterm in de titel van de pagina telt zwaarder dan het gebruik van een zoekterm die ergens onderaan de pagina in een alinea staat verwerkt.

 

Hoe beter je de pagina optimaliseert volgens de richtlijnen waar Google naar kijkt, hoe hoger de pagina in de zoekresultaten zal staan.

 

Denk hierbij vanuit het oogpunt als je zelf Google gebruikt.

 

Bedenk een zoekterm waar je recentelijk nog op hebt gezocht. Of het nu “Tweedehands auto” is of “Supermarkt Rotterdam”, iedere zoekterm is toepasselijk.

 

In de resultaten die Google toont zie je vrijwel alleen maar pagina’s die deze zoekterm in de titel hebben staan.

Zo werkt Google bij Tweedehands auto

Hier een overzicht met de resultaten van tweedehands auto. Je ziet dat alle titels in de resultaten de term “Tweedehands auto” bevatten.

Zo bepaalt Google of de pagina relevant is

Naast bovengenoemde elementen op de pagina zelf, kijkt Google ook nog naar de relevantie van een pagina.

 

Want de optimalisatie op zichzelf is niet voldoende om de webpagina hoog in Google te krijgen. De omgeving rondom de webpagina is ook relevant.

 

Als jouw website alleen maar over motorhandschoenen gaat, dan zal het moeilijk zijn een pagina over hypotheken hoog in Google te krijgen.

 

Google ziet het hoofdonderwerp van jouw website als “motorhandschoenen”. Dit is ver verwijderd van “hypotheken”. Het is dus moeilijk om hoog in Google te komen.

 

Daarom kijkt Google goed naar de omgeving waar jouw webpagina zich in bevindt. De zoekmachine doet dit door gebruik te maken van de crawlers.

 

Deze crawlers komen via bepaalde bronnen op jouw website terecht. Zo zal de crawler via een pagina over motorwebwinkels op de website over “motorhandschoenen” terecht kunnen komen.

 

De zoekmachine weet dan: deze websites zijn via het onderwerp aan elkaar gekoppeld. Er is informatie over beide websites: website 1 gaat over motorspullen in het algemeen, en website 2 gaat specifiek over motorhandschoenen.

 

Google ziet het web als een verzameling clusters die over specifieke onderwerpen gaan. Zo zul je binnen de cluster “Nieuws” vooral websites zoals Nu.nl, AD.nl en Volkskrant.nl zien.

 

Maar voor de cluster “Tweedehands spullen” krijg je resultaten zoals Marktplaats en Speurders.nl. En dan niet alleen op deze zoekterm specifiek, maar voor vrijwel ieder zoekwoord gerelateerd aan “Tweedehands”.

 

Hoe relevanter een pagina aan een cluster is, hoe sterker Google de relevantie van een zoekterm binnen deze cluster acht.

Hoe zet je dit effectief in als marketeer?

Met bovenstaande uitleg heb je een beter beeld gekregen van hoe Google het web indexeert en deze index verbindt aan de zoekopdrachten van Google-gebruikers.

 

Als marketeer is het natuurlijk van belang dat je deze kennis overbrengt naar de website. Je hebt in dit artikel gelezen welke elementen onder andere invloed hebben op de positie van jouw website in Google.

 

En daarbij weet je nu ook dat het belangrijk is om een webpagina te laten aansluiten bij de zoekopdracht van de gebruiker. En dan niet alleen op basis van bovengenoemde elementen, maar ook door de website zo relevant mogelijk te maken aan de cluster.

 

Verwerk allereerst alle belangrijke elementen op de individuele webpagina’s op de website. Zo zorg je dat Google een duidelijk beeld van iedere pagina krijgt. Een pagina gericht op “Hypotheekrente vergelijken” moet geoptimaliseerd worden met titel, tussenkoppen en afbeeldingen.

 

Zorg daarbij dat Google een goed beeld krijgt binnen welke cluster de website zich bevindt. Een website gericht op “Hypotheekrente vergelijken” heeft het meest aan verwijzingen vanaf andere hypotheekwebsites of websites binnen de financiële markt.

Plaats jouw vragen over het doel van Google en SEO

Heb je vragen over het algemene doel van Google of hoe je SEO op jouw webpagina moet uitvoeren? Plaats dan een reactie onder dit artikel.

Online marketing tips die jou helpen groeien

Online marketing tips die jou helpen groeien

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week tips die helpen om meer leads te genereren en klanten aan te trekken.

Je ontvangt iedere week nieuwe tips